گونه های برنج کشت شده در جهان: تصور می شود که جنس Oryza حدود 14 میلیون سال پیش در جنوب شرق آسیا و فیلیپین کنونی ایجاد شده است. از آن زمان به بعد تکامل یافته، متنوع شده و به گونه های وحشی اوریزا پراکنده شده است که اکنون در سراسر مناطق استوایی پراکنده شده اند.
دو گونه Oryza غلات مهمی برای تغذیه انسان هستند: Oryza sativa (برنج آسیایی) که در سراسر جهان رشد می کند و Oryza glaberrima (برنج آفریقایی) که در بخش هایی از غرب آفریقا رشد می کند. هر دو گونههای گیاهی کشت شده هستند، به این معنی که در نتیجه رشد انسانها در طی قرنها و انتخاب صفاتی که از نظر آنها مهمترین هستند (مانند طعم، عملکرد و نیاز آبی) رشد کردهاند.
اوریزا ساتیوا

گونه های برنج کشت شده در جهان
برنج آسیایی برای اولین بار از برنج وحشی Oryza rufipogon در چین بین 8200 تا 13500 سال پیش اهلی شد، سپس به آسیای جنوبی و جنوب شرقی گسترش یافت. امروزه در تمام قاره ها به جز قطب جنوب کشت می شود. در سراسر جهان بیش از 40000 گونه مختلف Oryza sativa وجود دارد که به چهار دسته اصلی طبقه بندی می شوند: indica، ژاپنیکا، معطر و گلوتین.
اوریزا ساتیوا شامل دو زیرگونه اصلی است: جاپونیکا یا سینیکا با دانه کوتاه چسبنده و ایندیکا دانه بلند غیر چسبنده. واریته های ژاپنیکا معمولاً در مزارع خشک، در معتدل شرق آسیا، نواحی مرتفع جنوب شرقی آسیا و ارتفاعات جنوب آسیا کشت می شوند، در حالی که واریته های ایندیکا عمدتاً برنج های دشتی هستند که در زیر آب در سراسر آسیای استوایی رشد می کنند. شواهد ژنتیکی اخیر نشان میدهد که همه اشکال برنج آسیایی، چه ایندیکا و چه ژاپنی، از یک رویداد اهلیسازی منشا میگیرند که 8200 تا 13500 سال پیش در منطقه دره رودخانه مروارید چین رخ داده است.
1. ژاپنیکا
ژاپنیکا گروهی از انواع برنج از شمال و شرق چین است که به طور گسترده در برخی از مناطق جهان رشد می کند. در مناطق سردتر نیمه گرمسیری و در مناطق معتدل یافت می شود.
گیاهی است نسبتاً کوتاه با برگهای باریک و سبز تیره و پنجه هایی با ارتفاع متوسط. دانه های ژاپنیکا کوتاه و گرد هستند و به راحتی خرد نمی شوند و محتوای آمیلوز کمی دارند و در هنگام پخت آنها را مرطوب و چسبنده می کند.
1.1 Javanica یا ژاپنی استوایی
زمانی که تصور می شد جاوانیکا زیرگونه سوم باشد، اکنون به عنوان ژاپنی گرمسیری شناخته می شود.
نمونه هایی از این واریته عبارتند از ارقام متوسط دانه “Tinawon” و “Unoy” که در تراس های برنج مرتفع کوه های Cordillera در شمال لوزون، فیلیپین رشد می کنند.
گیاهان جاوانیکا بلند با برگهای پهن، سفت و سبز روشن هستند. دانه ها دراز، پهن و ضخیم هستند، به راحتی خرد نمی شوند و محتوای آمیلوز کمی دارند.